Evropska unija ima jasno zastavljene cilje glede varnosti hrane – ena ključnih zakonodajskih podlag za to je Uredba (ES) št. 396/2005, ki določa največje dovoljene vrednosti ostankov pesticidov (MRL) v živilih rastlinskega in živalskega izvora. Namen? Zagotoviti visoko raven zaščite …
Alergeni so snovi, ki lahko pri občutljivih osebah sprožijo alergijsko reakcijo. Pri prehranskih alergijah gre najpogosteje za beljakovine v hrani, kot so mleko, jajca, arašidi, soja, gluten ali ribe. Tudi sledovi teh alergenov lahko povzročijo resne simptome – od kožnih …
Kaj je kultura varnosti živil? Kultura varnosti živil predstavlja skupek vrednot, navad in vedenj zaposlenih, ki podpirajo skupni cilj: proizvodnjo varne hrane, skladne z zahtevami in brez tveganj. To vključuje vsakodnevne odločitve, odzive, komunikacijo in angažiranost – tudi takrat, ko …
Od 17. aprila letos je v Uredbi št. 396/2005 o najvišjih dovoljenih ravneh ostankov pesticidov v živilih in krmi rastlinskega in živalskega izvora ter na njihovih površinah prišlo do spremembe dosedanje definicije Fosetil-Al (vsota fosetila, fosfonske kisline in njenih soli, …