Novice

Kategorije

Nova EU pravila o Listeriji monocytogenes v živilih za neposredno uživanje

Listeria monocytogenes je ena najresnejših bakterij, povezanih z živili, saj lahko povzroči hudo bolezen listeriozo, ki je posebej nevarna za nosečnice, novorojenčke, starejše in ljudi z oslabljenim imunskim sistemom. Evropska unija je zaradi naraščajočega števila primerov listerioze pripravila nove, strožješe …

Kako določiti ustrezen rok uporabnosti živil: vodnik za študije trajnosti

Zakaj je rok trajanja živil pomemben? Rok uporabnosti je ena ključnih značilnosti vsakega živila – od surovin, polizdelkov do končnih izdelkov. Vsak izdelek mora imeti jasno določen datum uporabe, saj je njegova kakovost odvisna od proizvajalcev, dobaviteljev in tudi potrošnikov. …

Varnost hrane in težke kovine – na kaj moramo biti pozorni?

Kako kovine pridejo v hrano? Težke kovine in njihove spojine so naravno prisotne v okolju – najdemo jih v zemlji, vodi in zraku. Poleg naravnih virov pa raven kovin v živilih povečujejo tudi človekove dejavnosti, kot sta industrija in intenzivno …

Analiza živil – kemijske in mikrobiološke preiskave za varnost hrane

Kaj so analize živil? Analiza živil je strokovna laboratorijska preiskava, s katero natančno preverjamo lastnosti, sestavo in varnost hrane. V laboratoriju za analizo živil strokovnjaki izvajajo različne preiskave, da bi zagotovili, da živila na trgovskih policah ali v gostinstvu izpolnjujejo …