Kozmetika

Mikrobiološki in izzivni testi (»challenge test«)

Testi mikrobiološke čistosti in testi učinkovitosti konzervansov

Mikrobiološka čistost kozmetičnih in izdelkov za osebno nego igra ključno vlogo pri določanju njihove varnosti. Mikrobiološki testi pomagajo zmanjšati tveganje morebitne škode. Zato mora proizvajalec vzdrževati mikrobiološko kakovost izdelkov, saj je industrija nenehno izpostavljena izzivom pri razvoju varnih, učinkovitih in skladnih izdelkov, ki ustrezajo zahtevam zakonodaje in potrošnikov.

Nudimo akreditirane teste za identifikacijo mikroorganizmov v skladu z naslednjimi standardi:

  • EN ISO 16212 – štetje kvasovk in plesni v kozmetiki

  • EN ISO 21149 – splošne smernice za štetje mikroorganizmov

  • EN ISO 22718 – odkrivanje Staphylococcus aureus v kozmetiki

  • EN ISO 22717 – odkrivanje Pseudomonas aeruginosa v kozmetiki

  • EN ISO 18416 – odkrivanje Candida albicans v kozmetiki

  • EN ISO 21150 – odkrivanje Escherichia coli v kozmetiki

 

Challenge test (test učinkovitosti konzervansov) potrjuje, da uporabljeni konzervansi ščitijo kozmetični izdelek pred razvojem nevarnih mikroorganizmov in pred sekundarnimi okužbami med uporabo. Test vključuje namerno okužbo kozmetične mase s sevi Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Candida albicans in Aspergillus brasiliensis ter spremljanje zmanjšanja števila mikroorganizmov skozi čas.

V našem laboratoriju izvajamo challenge teste skladno z:

  • EN ISO 11930:2019-03 (akreditiran test),

  • Eur. 5.1.3. (metoda Evropske farmakopeje),

  • metodo S&M Koko Test,

  • v izbranih primerih tudi po metodologiji naročnika.

 

Challenge test se izvaja v različnih fazah proizvodnje in shranjevanja:

  • v fazi razvoja izdelka (za določitev ustreznega sistema konzervansov),

  • med proizvodnjo (za potrditev, da tehnološki postopek ne vpliva negativno na obstojnost in učinkovitost konzervansov),

  • za zaščito kozmetičnega izdelka v primeru nepredvidene kontaminacije med proizvodnjo ali uporabo s strani potrošnika,

  • za oceno učinkovitosti delovanja konzervansov proti okoljskim sevom, ki predstavljajo mikrobiološko tvega