Živila in krma

Mikrobiološke analize

Varnost hrane je prioriteta ne le za potrošnike in proizvajalce, temveč tudi za zakonodajne organe. Zato zakoni določajo potrebne varnostne kriterije, ki jih morajo izpolnjevati vsi živilski izdelki. V tem članku obravnavamo tiste, ki so povezani z mikrobiološkimi parametri hrane.

 

Uredba (ES) št. 178/2002 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 28. januarja 2002, ki določa splošna načela in zahteve zakonodaje o hrani, vzpostavlja Evropsko agencijo za varnost hrane in določa postopke v zvezi z varnostjo hrane, prepoveduje dajanje na trg hrane, ki ni varna. Odgovorne osebe v živilski proizvodnji so dolžni umakniti nevarno hrano s trga.

 

Uredba Komisije (ES) št. 2073/2005 z dne 15. novembra 2005 o mikrobioloških kriterijih za živila določa poenotene varnostne kriterije za ocenjevanje živil glede na patogene mikroorganizme, s čimer se povečuje zaščita javnega zdravja in preprečuje različna tolmačenja. Ta uredba ter njene spremembe vzpostavljajo harmonizirane kriterije za varnost hrane pri določenih patogenih mikroorganizmih. Ti kriteriji prav tako služijo za potrjevanje in preverjanje postopkov HACCP ter drugih ukrepov za nadzor higiene.

 

Smernice za mikrobiološko varnost živil, ki so namenjena končnemu potrošniku dopolnjujejo mikrobiološka merila za živila iz Uredbe (ES) št. 2073/2005. Smernice so kot merilo ustreznosti proizvodnega procesa in varnosti živil namenjene predvsem nosilcem živilske dejavnosti, ki živila pridelujejo, obdelujejo in prodajajo.

 

Na podlagi navedenih pravnih aktov ločimo:

  • Kriterije za varnost hrane, tj. zahteve, ki določajo sprejemljivost izdelka ali serije živil, ki so že na trgu. Sem spadajo:
    • Salmonella (vključno s seroskupinama Typhimurium in Enteritidis),
    • Listeria monocytogenes,
    • Cronobacter,
    • Escherichia coli,
    • Shiga-toksin proizvajajoča E. coli (STEC) O157, O26, O111, O103, O145 in O104:H4,
    • Stafilokokni enterotoksini.
  • Kriterije za procesno higieno, tj. zahteve za sprejemljivost delujočega proizvodnega procesa. Ti se ne nanašajo na izdelke, ki so že na trgu. Določajo mejne vrednosti onesnaževalcev, katerih preseganje zahteva korektivne ukrepe za vzdrževanje higiene procesa na skladni ravni z zakonodajo o hrani. Sem spadajo:
    • Število aerobnih bakterij,
    • Enterobakterije,
    • Salmonella,
    • Escherichia coli,
    • Campylobacter spp.,
    • Koagulaza-pozitivni stafilokoki,
    • Bacillus cereus.

 

Mikrobiološki laboratoriji podjetja J.S. Hamilton ponujajo celovito spremljanje tveganj na vseh stopnjah proizvodnje, vključno z okoljskim nadzorom.

 

Poleg testov, zajetih v zgoraj navedenih kriterijih, izvajamo tudi naslednje mikrobiološke analize:

  • Bacillus subtilis,
  • Bacillus coagulans,
  • Listeria spp.,
  • Cronobacter spp.,
  • Alicyclobacillus spp.,
  • Plesni in kvasovke,
  • Mlečnokislinske bakterije,
  • Ocetnokislinske bakterije,
  • Aerobni psihrotrofni mikroorganizmi,
  • Sporogene in nesporogene anaerobe, mezo- in termofilne,
  • Clostridium perfringens,
  • Clostridium botulinum,
  • Enterokoki,
  • Pseudomonas,
  • Značilne bakterije v jogurtu,
  • Osmofilne plesni in kvasovke,
  • Testiranje trajnosti s termostatskimi testi.

Poleg klasičnih, standardiziranih metod imajo laboratoriji podjetja J.S. Hamilton validirane in akreditirane hitre alternativne metode, ki temeljijo na avtomatiziranem sistemu BAX®, ki zaznava specifične DNA sekvence, značilne za patogene mikroorganizme. Te metode so primerne za testiranje živil in okoljskih vzorcev iz območij proizvodnje in trženja hrane.

 

S sistemom BAX® lahko zaznamo prisotnost patogenov, kot so:

  • Salmonella,
  • Listeria monocytogenes,
  • Escherichia coli O157:H7.

 

Za meso, mesne izdelke, zelenjavo, sadje in kalčke pa:

  • proizvajajočo Escherichia coli (STEC) O157, O26, O111, O103, O145 ter O104:H4.

 

Kot del svojih storitev J.S. Hamilton ponuja tudi hitro in natančno zaznavanje virusov v pripravljenih jedeh, ki niso podvržene toplotni obdelavi pred uživanjem. Ti virusi vključujejo:

  • Virus hepatitisa A,
  • Norovirusi (znani tudi kot Norwalk virusi).

 

S pomočjo metode RT-PCR (povratna transkripcija PCR) lahko določimo njihovo prisotnost v matricah, kot so:

  • Sadje in predelano sadje,
  • Zelenjava in predelana zelenjava,
  • Okoljski vzorci iz območij proizvodnje in trženja hrane.

 

V okviru akreditacije izvajamo tudi mikrobiološke analize pitne vode ter teste mikrobiološke čistosti embalaže, namenjene stiku z živili.

 

Kontaktirajte nas še danes za več podrobnosti ali za dogovor o testiranju v mikrobioloških laboratorijih J.S. Hamilton.